Νέα δεδομένα για την εικόνα της βαθμολογίας και τις πιθανότητες πρόκρισης έφερε η τελευταία προσομοίωση του Figurei8ht για την EuroLeague, με τον Παναθηναϊκό να εμφανίζεται μέσα στη μεγάλη μάχη τόσο για την εξάδα όσο και για την τέταρτη θέση.
Σύμφωνα με το μοντέλο, η κορυφή δείχνει σχεδόν να έχει «κλειδώσει» σε ό,τι αφορά τις τρεις πρώτες θέσεις, με τη Φενέρμπαχτσε να προβάλλει ως το φαβορί για το Νο.1 με 26 projected νίκες, τον Ολυμπιακό να ακολουθεί με 25 και τη Ρεάλ Μαδρίτης με 24.
Για την τέταρτη θέση, η Βαλένθια έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα με 36%, ενώ ακριβώς πίσω της βρίσκονται στο ίδιο ποσοστό η Ζαλγκίρις και ο Παναθηναϊκός, αμφότεροι στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι οι «πράσινοι» παραμένουν απολύτως μέσα στη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας, αλλά χωρίς ξεκάθαρο αβαντάζ σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές τους.
Στη μάχη για την εξάδα, ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται με 54% πιθανότητες. Μπροστά του βρίσκονται η Βαλένθια με 71% και η Ζαλγκίρις με 60%, ενώ ακολουθούν η Μπαρτσελόνα με 39%, η Χάποελ Τελ Αβίβ με 34% και η Μονακό με 31%. Η εικόνα αυτή αποτυπώνει πόσο ανοιχτή παραμένει η μάχη για τις θέσεις 4-6, με πολύ μικρές αποστάσεις και έντονο ανταγωνισμό.
Το ίδιο μοντέλο σημειώνει ότι οι 23 νίκες οδηγούν σχεδόν με βεβαιότητα στην εξάδα, με πιθανότητα 99%, ενώ οι 22 νίκες δίνουν πιθανότητα 43% για το Top 6.
Σχετικά με την προοπτική συμμετοχής στην postseason γενικότερα, ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται στο 96% για παρουσία στο Top 10, άρα δύσκολα μένει εκτός play-in. Πίσω του, η Μπαρτσελόνα είναι στο 94%, η Χάποελ Τελ Αβίβ και η Μονακό στο 89%, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας βρίσκεται στο 79%.
Η προσομοίωση βασίζεται στο net rating της φετινής σεζόν με διαχωρισμό έδρας-εκτός έδρας, στη δυσκολία του εναπομείναντος προγράμματος και σε ιστορικό βάρος Elo διετίας, με 10.000 προσομοιώσεις να διαμορφώνουν την τελική εικόνα.
EuroLeague playoff picture is shifting fast 📈
Here’s what today’s simulations show (Mar 29):🔒 Top 4 almost locked
🇹🇷 Fenerbahçe | 🇬🇷 Olympiacos | 🇪🇸 Real Madrid⚔️ 4th spot up for grabs
🇪🇸 Valencia 36%
🇱🇹 Žalgiris 25%
🇬🇷 Panathinaikos 25%🔥 Top 6 race wide open
23 wins… pic.twitter.com/OWPHSD7qGN— Figurei8ht (@Figurei8ht) March 29, 2026
