Παρά το γεγονός πως αυτή τη στιγμή δεν αποτυπώνεται στη βαθμολογία, όπου έχει ρεκόρ 5-2, στο πρώτο κομμάτι της σεζόν ο Παναθηναϊκός δεν παρουσιάζει αγωνιστική εικόνα που ικανοποιεί τόσο τον προπονητή, όσο και τους οπαδούς του.
Οι αντιδράσεις του Εργκίν Αταμάν στο πρόσφατο παιχνίδι της Μπολόνια απέναντι στην Βίρτους, αλλά και οι δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα έχουν καταστήσει σαφές ο Τούρκος τεχνικός πως δεν βλέπει από την ομάδα του όσα θέλει εντός παρκέ (ή glass floor), με τους περισσότερους αναλυτές να εστιάζουν στα αμυντικά προβλήματα των “πρασίνων” και στον τρόπο διαχείρισης του ρόστερ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του “τριφυλλιού” σε αυτό τον πρώτο μήνα, όμως, αφορά ένα θεμελιώδες στατιστικό στοιχείο που καθορίζει τη σύγχρονη EuroLeague: το ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι η φετινή ομάδα, παρά το βαθύ και ακριβό ρόστερ, αλλά και τις ποιοτικές προσθήκες του περασμένου καλοκαιριού, αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πτώση στην περιφερειακή της εκτέλεση, με αποτέλεσμα να έχει κατρακυλήσει στην 18η θέση μεταξύ των 20 συμμετεχόντων.
Από δεύτερος τη σεζόν 2023-24, φέτος τρίτος από το τέλος
Η σύγκριση των ποσοστών του Παναθηναϊκού τις τελευταίες τρεις σεζόν, στις οποίες ο Αταμάν βρίσκεται στην άκρη του πάγκου, αποκαλύπτει μια κατακόρυφη πτώση, που μετατρέπει την ομάδα από μία από τις πιο εύστοχες, σε μία από τις χειρότερες.
2023-24: 39% (2ος στην EuroLeague)
2024-25: 38,2% (6ος)
2025-26: 31,4% (18ος)
Το ποσοστό την περσινή σεζόν, ακόμη και αν ο στόχος της κατάκτησης της EuroLeague δεν επετεύχθη για τους “πράσινους”, ήταν σε υψηλά επίπεδα, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στο γκρουπ των κορυφαίων της διοργάνωσης, σε αντίθεση με τη φετινή περίοδο που εκτελεί πίσω από τα 6,75 με πολύ χαμηλά νούμερα.
Η δραματική πτώση των πρωταγωνιστών
Η ομαδική κατάρρευση προέρχεται από τη μαζική πτώση στην ευστοχία των πιο σημαντικών περιφερειακών και φόργουορντ της ομάδας, οι οποίοι έχουν στο “ρεπερτόριό” τους το μακρινό σουτ.
| Παίκτης | Ποσοστό 2024-25 (Πέρυσι) | Ποσοστό 2025-26 (Φέτος) | Διαφορά |
|---|---|---|---|
| Κέντρικ Ναν | 39,2% | 32,3% | -6,9% |
| Κώστας Σλούκας | 36,6% | 26,3% | -10,3% |
| Τζέριαν Γκραντ | 43% | 33,3% | -9,7% |
| Ντίνος Μήτογλου | 43,1% | 25% | -18,1% |
| Τι Τζέι Σορτς | 36,1% | 33,3% | -2,8% |
| Χουάντσο Ερνανγκόμεθ | 43% | 25,9% | -17,1% |
| Νίκος Ρογκαβόπουλος | 43,5% | 22,2% | -21,3% |
Η υποχώρηση βασικών μονάδων, όπως ο Κέντρικ Ναν (-6,9%), ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ (-17,1%), ο Τζέριαν Γκραντ (-9,7%) και ο Κώστας Σλούκας (-10,3%), αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι συλλογικό και όχι μεμονωμένο. Όλοι οι παίκτες πλην ενός εκτελούν με ποσοστά κάτω του 33,5%, με αποτέλεσμα η ομάδα να μην μπορεί να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες.
Μεγαλύτερη πτώση απ’ όλους καταγράφει ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, ο οποίος ως παίκτης της Μπασκόνια πέρσι είχε 43,5%, όντας ένας από τους πιο εύστοχους παίκτες της ΕuroLeague, και φέτος εκτελεί με μόλις 22,2%.
Η φωτεινή εξαίρεση: Τζέντι Όσμαν
Μέσα σε αυτή τη στατιστική κατάρρευση, υπάρχει μόνο μία φωτεινή εξαίρεση που αποτρέπει τη συνολική εικόνα να γίνει ακόμα χειρότερη. Ο Τζέντι Όσμαν του 37,7% την περσινή σεζόν έχει εκτοξεύσει την ευστοχία του φέτος στο 46,9%, λειτουργώντας ως ο μόνος σταθερός πυλώνας στην περιφερειακή απειλή του Παναθηναϊκού.
Πολλοί αναρωτήθηκαν την Τρίτη κόντρα στην Μακάμπι “μα γιατί ο Όσμαν να παίξει 37 λεπτά σε διαβολοβδομάδα, με απαιτητικό ματς στο Μονακό την Παρασκευή;”. Η απάντηση είναι απλή: Γιατί πέρα από την αποτελεσματική του άμυνα, είναι ο Τούρκος είναι ο μόνος που σουτάρει με συνέπεια.
Η αγωνιστική ανάκαμψη του Παναθηναϊκού περνάει αναγκαστικά από τη βελτίωση των παραπάνω ποσοστών. Σε μια ομάδα που παίζει με το στυλ του Αταμάν, χωρίς την απειλή του τριπόντου, η επίθεση γίνεται μονοδιάστατη και εύκολα προβλέψιμη για κάθε αντίπαλη άμυνα.
