Αιχμές για Αταμάν: «Μας λέγατε ότι δεν μπορούμε να τον κριτικάρουμε»

Advertisement

Στις μεγάλες διαφορές που παρουσιάζει ο φετινός Παναθηναϊκός σε σύγκριση με την ομάδα της προηγούμενης σεζόν στάθηκε ο Γκίτις Μπλαζεβίτσιους, ασκώντας παράλληλα κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι «πράσινοι» υπό τις οδηγίες του Εργκίν Αταμάν.

Μιλώντας σε εκπομπή του BasketNews, με αφορμή την επικράτηση του Παναθηναϊκού επί της Φενέρμπαχτσε, ο Λιθουανός δημοσιογράφος εξήγησε γιατί θεωρεί ότι η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει αποκτήσει μια εντελώς διαφορετική αγωνιστική ταυτότητα.

«Υπήρχαν δύο ομάδες στο γήπεδο και η μία έκανε την άλλη να αισθάνεται πολύ άβολα. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι δεν αναγνωρίζω αυτή την ομάδα σε σχέση με πέρσι», ανέφερε.

Ο Μπλαζεβίτσιους στάθηκε τόσο στις αλλαγές του ρόστερ όσο και στον τρόπο με τον οποίο ο Παναθηναϊκός αξιοποιεί πλέον τα χαρακτηριστικά των παικτών του.

Advertisement

«Βλέπεις παίκτες όπως ο Μπόνγκα, ο Φρανσίσκο, ο Γιαμπουσέλε και ο Μουσταφά Φαλ να φορούν την πράσινη φανέλα. Είχα παρακολουθήσει και τα προηγούμενα παιχνίδια, αλλά τώρα που τους είδα όλους μαζί, σκέφτηκα ότι παρακολουθώ μια διαφορετική ομάδα. Παίζουν άμυνα σαν τρελοί, η επίθεσή τους έχει ροή, μοιράζουν την μπάλα και υπάρχουν παίκτες που μπορούν να σκοράρουν μόνοι τους», σημείωσε.

Στη συνέχεια, ο αναλυτής του BasketNews συνέδεσε τη σημερινή εικόνα του Παναθηναϊκού με την κριτική που είχε ασκηθεί στον Εργκίν Αταμάν την προηγούμενη χρονιά.

«Όταν ασκούσαμε κριτική στον Αταμάν πέρσι, είτε για την αμυντική πειθαρχία είτε για το αν απαιτούσε τα σωστά πράγματα από τους παίκτες του και τις κακές συνήθειες που υπήρχαν, ο κόσμος μάς έλεγε: “Δεν μπορείτε να κριτικάρετε τον Αταμάν! Έχει πέντε τίτλους, τρεις τίτλους, οτιδήποτε!”», ανέφερε.

«Αυτή είναι η διαφορά για την οποία μιλούσαμε. Αυτός ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει μόνο τα σωματικά προσόντα που είχε, σε έναν βαθμό, και η προηγούμενη ομάδα. Έχει πλέον και τις ομαδικές αμυντικές αρχές που κάνουν τους αντιπάλους να υποφέρουν», υπογράμμισε.

Advertisement

Ο Μπλαζεβίτσιους χρησιμοποίησε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναμέτρηση με τη Φενέρμπαχτσε, επισημαίνοντας ότι η αμυντική πίεση του Παναθηναϊκού οδήγησε την τουρκική ομάδα σε 17 λάθη, εκ των οποίων τα δέκα σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο.

Παράλληλα, οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με οκτώ κλεψίματα και τρεις τάπες, στοιχεία που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυπώνουν τη νέα αγωνιστική φιλοσοφία τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Ίζακ Μπόνγκα, ο οποίος δεν σημείωσε πόντο, αλλά είχε σημαντική αμυντική συνεισφορά.

«Ο Μπόνγκα αγωνίστηκε 21 λεπτά, είχε +17 στο διάστημα που βρισκόταν στο παρκέ, τελείωσε με μηδέν πόντους, αλλά έκανε δύο τάπες και δούλεψε πολύ στην άμυνα. Αυτά είναι τα πράγματα που καθορίζουν τον φετινό Παναθηναϊκό. Είναι η άμυνα που οδηγεί στην επίθεση», εξήγησε.

Advertisement

Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή του, ο Λιθουανός στάθηκε και στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει αυτή την εικόνα χωρίς να έχει ενσωματώσει πλήρως ορισμένους από τους σημαντικότερους παίκτες του.

«Είναι πραγματικά παράξενο να βλέπεις ακόμη στον πάγκο τον Κέντρικ Ναν, τον Κώστα Σλούκα να χειροκροτεί τους συμπαίκτες του και τον Χουάντσο να βρίσκεται εκεί. Μοιάζει σαν να είναι η παλιά ομάδα!», σχολίασε γελώντας.

«Δεν ξέρω πώς θα ενταχθούν σε αυτή τη νέα ομάδα, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Γάλλοι. Πιθανότατα θα την κάνουν ακόμη καλύτερη. Είναι ενδιαφέρον ότι πρέπει κάποια στιγμή να ενσωματωθούν και αυτοί οι παίκτες, αλλά σίγουρα δεν είναι κακό πρόβλημα να έχεις», κατέληξε.

Περισσότερα