Ο Ολυμπιακός πέρασε από το Ιβανώφειο επικρατώντας του Ηρακλή με 78-68, σε ένα παιχνίδι που δύσκολα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σεζόν του. Μέσα σε μία αναμέτρηση πρωταθλήματος, όμως, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε την ευκαιρία να ανοίξει περισσότερο το rotation και ο Νίκος Πλωτάς φρόντισε να αξιοποιήσει τα λεπτά που βρήκε μπροστά του.
Ο νεαρός γκαρντ έμεινε στο παρκέ για 9:58 και σε αυτό το διάστημα σημείωσε 7 πόντους με 1/2 δίποντα, 1/2 τρίποντα και 2/2 βολές, ενώ πρόσθεσε 2 ασίστ, 1 ριμπάουντ και 1 τάπα. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της παρουσίας του ήταν ότι ολοκλήρωσε το παιχνίδι χωρίς κανένα λάθος, έχοντας 9 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και +4 στο +/-.
Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν είναι εντυπωσιακοί αν απομονωθούν από τον χρόνο συμμετοχής. Αποκτούν διαφορετική διάσταση, όμως, όταν πρόκειται για σχεδόν 10 λεπτά ενός παίκτη που προσπαθεί να δημιουργήσει τον δικό του χώρο σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό rotation. Ο Πλωτάς δεν χρειάστηκε πολλές κατοχές, δεν επιχείρησε να κάνει περισσότερα από όσα απαιτούσε το παιχνίδι και κατάφερε να έχει επιρροή τόσο ως εκτελεστής όσο και ως δημιουργός.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε. Με τον Γιαν Μοντέρο εκτός, ο Μπαρτζώκας έδωσε σχεδόν 30 λεπτά στον Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ, αλλά τα υπόλοιπα λεπτά στον «άσο» πέρασαν ουσιαστικά στον Πλωτά. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μία τυπική συμμετοχή στα τελευταία λεπτά ενός αγώνα που είχε ήδη κριθεί, αλλά για κανονικό κομμάτι του rotation.
Αυτό ακριβώς είναι και το σημαντικότερο για έναν νεαρό παίκτη στη θέση του. Στον φετινό Ολυμπιακό οι ευκαιρίες στην περιφέρεια δεν πρόκειται να είναι πολλές όταν το ρόστερ είναι πλήρες. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και επομένως κάθε δεκάλεπτο αυτού του τύπου αποκτά ιδιαίτερη αξία. Δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε πρώτο σκόρερ για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Χρειάζεται να δείξει ότι όταν κληθεί να μπει, μπορεί να κρατήσει τη λειτουργία της ομάδας σε κανονικά επίπεδα.
Απέναντι στον Ηρακλή έκανε ακριβώς αυτό. Οι 2 ασίστ χωρίς λάθος δείχνουν ότι διαχειρίστηκε με ασφάλεια τις κατοχές που πέρασαν από τα χέρια του, ενώ οι 7 πόντοι με τέσσερις προσπάθειες εντός παιδιάς του επέτρεψαν να προσφέρει επιθετικά χωρίς να χρειαστεί μεγάλο usage. Ακόμη και η μία τάπα είναι ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό στοιχείο της διάθεσής του να επηρεάσει το παιχνίδι και στην άλλη πλευρά του παρκέ.
Φυσικά, ένα δεκάλεπτο απέναντι στον Ηρακλή δεν αλλάζει την ιεραρχία της περιφέρειας του Ολυμπιακού και δεν μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα συμπεράσματα. Ο Πλωτάς βρίσκεται σε μία ομάδα που διεκδικεί όλους τους τίτλους και μπροστά του υπάρχουν παίκτες με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία και σαφώς καθορισμένους ρόλους.
Για έναν παίκτη στη δική του θέση, όμως, το πρώτο ζητούμενο δεν είναι να ανατρέψει αυτή την ιεραρχία από τη μία ημέρα στην άλλη. Είναι να κάνει τον προπονητή του να αισθάνεται ότι υπάρχει ακόμη μία αξιόπιστη επιλογή όταν τη χρειαστεί. Να μετατρέπει τα 5 ή 10 λεπτά που θα του δοθούν σε λόγο για να πάρει άλλα 5 ή 10 στο επόμενο παιχνίδι.
Στο Ιβανώφειο ο Νίκος Πλωτάς έκανε ακριβώς αυτό. Δεν έκλεψε την παράσταση και δεν ήταν ο πρωταγωνιστής της νίκης. Έδειξε όμως στον Γιώργο Μπαρτζώκα ότι όταν έρθει η επόμενη ευκαιρία, υπάρχει λόγος να κοιτάξει ξανά προς το μέρος του.