Δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ – Τέσσερις οι περιπτώσεις ομάδων που έρχονται με… φόρα και χρήμα σε EuroLeague και NBA Europe

Advertisement

Ραγδαίες αλλαγές φαίνεται πως έρχονται στον μπασκετικό χάρτη της Ευρώπης, καθώς ολοένα και περισσότερα projects με ισχυρή οικονομική στήριξη κάνουν την εμφάνισή τους, δημιουργώντας νέα δεδομένα τόσο για την EuroLeague, όσο και για τις μεγάλες παραδοσιακές ομάδες.

Σύμφωνα με ανάλυση της Mundo Deportivo, το παράδειγμα της Χάποελ Τελ Αβίβ –η οποία ενισχύθηκε σημαντικά οικονομικά τα τελευταία χρόνια –δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση αλλά την αρχή μιας τάσης που εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή που η Μονακό αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η παρουσία της στη EuroLeague της επόμενης περιόδου παραμένει αβέβαιη, αρκετά νέα projects εμφανίζονται έτοιμα να καλύψουν το κενό ή να διεκδικήσουν θέση σε ένα πιθανό διευρυμένο πρωτάθλημα.

Νέοι «παίκτες» με ισχυρή οικονομική δύναμη

Η EuroLeague εξετάζει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων από 20 σε 22 ή ακόμη και 24, ενώ παράλληλα συζητείται και η καθιέρωση μόνιμων αδειών συμμετοχής. Σε αυτό το περιβάλλον εμφανίζονται νέοι ισχυροί οικονομικοί παίκτες.

Η Χάποελ Ιερουσαλήμ, που ανήκει στον Μάταν Άντελσον, γιο του δισεκατομμυριούχου Σέλντον Άντελσον, στηρίζεται σε τεράστια οικονομική δύναμη από τον χώρο των καζίνο και των επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της είναι η ένταξη στο NBA Europe που αναμένεται να ξεκινήσει το 2027.

Στην Ελλάδα, ως γνωστόν ο ΠΑΟΚ έχει μπει σε νέα εποχή μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου από τον Αριστοτέλη Μυστακίδη. Η νέα διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει κινήσεις για να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας και, σύμφωνα με το ισπανικό δημοσίευμα, έχει καταθέσει αίτημα για συμμετοχή στην EuroLeague από τη νέα σεζόν.

Παράλληλα, στην Ιταλία «τρέχει» ένα φιλόδοξο project για τη δημιουργία ομάδας κορυφής στη Ρώμη. Πίσω από την προσπάθεια βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος επιχειρήσεων των Ντάλας Μάβερικς, Ντόνι Νέλσον, ενώ στο επενδυτικό σχήμα φέρονται να συμμετέχουν ο Λούκα Ντόντσιτς και ο Ντιρκ Νοβίτσκι. Το πλάνο προβλέπει την αγορά ομάδας της Serie A, τη μεταφορά της στη Ρώμη και την ένταξή της στο μελλοντικό πρωτάθλημα της NBA στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, και το Άμπου Ντάμπι εξετάζει πλέον σοβαρά την πιθανότητα δημιουργίας δικής του ομάδας στη EuroLeague. Η πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήδη συνεργάζεται στενά με τη διοργάνωση, φιλοξενώντας Final Four και μέσω μεγάλων χορηγικών συμφωνιών, όμως πλέον φαίνεται να επιδιώκει άμεση αγωνιστική παρουσία, στα πρότυπα του project του Ντουμπάι.

Περισσότερα