Εσύ που στηρίζεις το #not_my_national_team, δεν είσαι πιο Έλληνας απ’ όλους μας

Τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη του Eurobasket, αντί να ασχολούμαστε με τα σχήματα που μπορεί να παρατάξει ο Ιτούδης και την αδυναμία πίσω από Παπαγιάννη-Γιάννη στο 4-5, βγάλαμε έξω τα εθνικόμετρα.

Ορισμένοι Ελληναράδες, χρησιμοποιώντας το hashtag #not_my_national_team ξεκίνησαν μια όχι μόνο αχρειάστη, αλλά και επικίνδυνη κουβέντα για το αν και κατά πόσο η ελληνική ομάδα είναι αρκετά… ελληνική, με δεδομένη την παρουσία των αδερφών Αντετοκούμπο, που δεν έχουν το ίδιο χρώμα δέρματος με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.

Όχι, λοιπόν, μεγάλε. Εσύ που χρησιμοποίησες αυτό το hashtag δεν είσαι πιο Έλληνας από εμένα που θεωρώ πως ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Κώστας μπορούν -αν το επιθυμούν και το αξίζουν- να παίζουν σε αυτή την ομάδα.

Πράγματι, οι γονείς τους γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Νιγηρία. Τα παιδιά, αυτά, όμως, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα. Δεν ήρθαν εδώ στα 20 ή στα 25 τους, ούτε μιλούν σπαστά ελληνικά. Μιλούν καλύτερα ελληνικά από τον κορυφαίο παίκτη της θρυλικής ομάδας του ’87. Πιθανότατα μιλούν καλύτερα ελληνικά και από σένα τον ίδιο.

Δεν είναι περιπτώσεις ούτε Νάκιτς, ούτε Σοκ, ούτε Ζουρπένκο, ούτε Κούουσμα, ούτε Ζεβροσένκο – για τους παλιότερους.

«Όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνες», είχε πει ο Ισοκράτης. Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ πήγαν σχολείο εδώ, μεγάλωσαν στην Αθήνα, πέτυχαν επαγγελματικά, πήγαν στην άλλη άκρη του κόσμου και κερδίζουν εκατομμύρια κάθε χρόνο.

Και αντί να κάνουν διακοπές, όπως θα έκαναν άλλοι στη θέση τους, προτιμούν να αγωνιστούν με την Εθνική μας, την Εθνική τους, φορώντας και τιμώντας το εθνόσημο.

Ακόμη και αν είναι ενοχλητικό στα αυτιά ορισμένων, αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει ανάγκη την Ελλάδα. Αγωνιστικά, χωρίς αυτόν δεν έχουμε την παραμικρή ελπίδα διάκρισης. Αυτός μας κάνει χάρη που αντί να είναι με τη γυναίκα του και το παιδί του σε ένα ωραιότατο νησί, κάνει προπονήσεις στους 35 βαθμούς, μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Και βέβαια, μας κάνει χάρη που μπήκε στη διαδικασία να πείσει την ομάδα του, η οποία θα τον πληρώσει με 228,2 εκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια, να αγωνιστεί σε αυτό το τουρνουά ρισκάροντας με κάποιο τραυματισμό.

Εσύ, λοιπόν, ξύπνιε, που γράφεις #not_my_national_team για να μαζέψεις like και retweets από τον εξίσου ξύπνιο ομοϊδεάτη σου, αφού διαφωνείς με την παρουσία των Αντετοκούνμπο, έχεις την επιλογή να μην παρακολουθήσεις την Εθνική ομάδα και να μην ασχοληθείς με το Ευρωμπάσκετ. Δεν θα λείψεις σε κανέναν.

Περισσότερα
Total
3
Share