Ο ΛεΜπρόν βρήκε τον τρόπο να διασφαλίσει πως ο Κάρι δεν θα τον περάσει ποτέ σε δαχτυλίδια

Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς βρίσκονται μια νίκη μακριά από τον τέταρτο τίτλο τους στο NBA στα τελευταία οκτώ χρόνια, με το όνομα του Στεφ Κάρι να μπαίνει ακόμα πιο δυναμικά στην κουβέντα για τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.

Αν οι “πολεμιστές” κατακτήσουν το φετινό πρωτάθλημα, ο 34χρονος πόιντ γκαρντ θα “πιάσει” σε δαχτυλίδια τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, γεγονός που στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει αρχίσει να προκαλεί ένα ενδιαφέρον debate.

Ο Σακίλ Ο’Νιλ κατέταξε τον Κάρι στο top-10 των παικτών όλων των εποχών στο NBA. Το να μπορέσει, βεβαίως, κανείς να φτιάξει ένα αξιόπιστο ranking αποτελούμενο από παίκτες όπως ο Μπιλ Ράσελ που έπαιξε στα 50s και στα 60s, ο Μάικλ Τζόρνταν που διέπρεψε στα 90s, και ο Κάρι που αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο σήμερα, είναι μάλλον παράτολμο.

Το μπάσκετ έχει αλλάξει πάρα πολύ όχι μόνο από την εποχή των σαρωτικών Σέλτικς της δεκαετίας του ’60, αλλά σε σχέση ακόμη και με τα 90s, όταν οι Ευρωπαίοι ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, η άμυνα ζώνης απαγορευόταν ρητά από τους κανονισμούς και το τρίποντο εμφανιζόταν ως επιλογή δύο-τρεις φορές σε κάθε 12λεπτο.

Ο Κάρι μπορεί να μην είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, ωστόσο είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο επιδραστικός παίκτης της γενιάς του, και εκείνος που με το στυλ παιχνιδιού του άλλαξε τελείως το άθλημα. Όχι μόνο το NBA, αλλά το μπάσκετ παγκοσμίως.

Το 1998, όταν ο Μάικλ Τζόρνταν έβαλε τέλος στην πορεία του στους Σικάγο Μπουλς, οι ομάδες του NBA επέλεγαν το τρίποντο στο 13% των επιθέσεων τους, ενώ το σουτ από μέση απόσταση ήταν στο 38%. 20 χρόνια αργότερα, το 2018, το mid range είχε πέσει στο 19% και το σουτ πίσω από τα 7,25 άγγιξε το 33%.

Πηγή: ShotTracker

Ο Στεφ, όμως, δεν υπήρξε πρωτοπόρος της επόχής του μόνο εξαιτίας του στυλ παιχνιδιού του. Πήρε, παράλληλα, αποφάσεις εκτός παρκέ, τις οποίες superstars των “κυβικών” του δεν έλαβαν ποτέ. Ούτε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έμεινε σε όλη του την καριέρα στο Κλίβελαντ, ούτε ο Κέβιν Ντουράντ στην Οκλαχόμα Σίτι.

Ο μεν “βασιλιάς” όταν είδε τα… σκούρα στους Καβαλίερς έφυγε για το Μαϊάμι ενώνοντας τις δυνάμεις του με τους Ντουέιν Γουέιντ και Κρις Μπος. Ο δε “KD”, ήταν ο ίδιος εκείνος που επιδίωξε να πάει στην ομάδα του Κάρι το 2016, η οποία τον είχε αποκλείσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα στους συγκλονιστικούς τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας, γνωρίζοντας πως δεν είχε άλλο προφανή τρόπο να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα.

Ούτε πριν την άφιξη του Ντουράντ, ούτε μετά την αποχώρησή του το 2019 ο Κάρι απαίτησε να έρθει κάποιος superstar στο Γκόλντεν Στέιτ. Ουδέποτε θέλησε να παίξει το παιχνίδι στο… easy όπως οι υπόλοιποι μεγάλοι σταρ, ακόμη και όταν είδε τον Κλέι Τόμπσον να τίθεται νοκ-άουτ για 2,5 αγωνιστικές περιόδους.

Και τότε ήταν που πολλοί πίστεψαν πως η περίοδος των επιτυχιών για τους Γουόριορς τελείωσε οριστικά. Ουδείς περίμενε πως με Κέβον Λούνεϊ και Ότο Πόρτερ Τζούνιορ να παίρνουν αρκετά λεπτά, με τους Τζόρνταν Πουλ και Γκάρι Πέιτον II να έχουν ρόλους-κλειδιά και με τον Άντριου Ουίγκινς να αποτελεί ένα από τα βαρόμετρα σε άμυνα και επίθεση, η ομάδα του Κερ θα μπορούσε να καταγράψει τέτοια πορεία.

Το μεγαλύτερο παράσημο για τον Κάρι είναι ότι εδώ και μια εβδομάδα τα αμερικανικά ΜΜΕ έχουν βουίξει πως ο ΛεΜπρόν θέλει σαν τρελός να γίνει κάτοικος Σαν Φρανσίσκο. Η τακτική αυτή, άλλωστε, δεν είναι άγνωστη στον Τζέιμς. Το έκανε στους Χιτ, το έκανε και στους Καβαλίερς με Κάιρι Ίρβινγκ και Κέβιν Λαβ. Και αν τελικά το πράξει, διασφαλίζει πως τουλάχιστον με τον τρόπο αυτό, δεν θα τον περάσει σε πρωταθλήματα (και) ο Κάρι…

Περισσότερα
Περισσότερα

Οι προβλέψεις του Μπογκντάνοβιτς για τις ομάδες που θα πάνε στο Final Four – Βλέπει έκπληξη ο Σέρβος

Τις τέσσερις ομάδες της EuroLeague που θα δώσουν το “παρών” στο φετινό Final Four, κλήθηκε να επιλέξει ο…
Total
0
Share