Ο Μπράουν πίεσε τη διοίκηση να προσλάβει μαύρο head coach και αυτό βαφτίζεται «προοδευτικό»

Με ευθύνη -κυρίως- των Αμερικανών δημοσιογράφων, μια από τις σημαντικότερες δηλώσεις της ημέρας πέρασαν “στα ψιλά” των ενημερωτικών ιστοσελίδων.

Ο 24χρονος γκαρντ/φόργουορντ μίλησε στον Μαρκ Τζέι Σπίαρς και αποκάλυψε πως πίεσε τη διοίκηση των Μπόστον Σέλτικς να προσλάβει έναν μαύρο προπονητή μετά την απομάκρυνση του Μπραντ Στίβενς από την τεχνική ηγεσία, όταν ο τελευταίος συμφώνησε να αναλάβει την προεδρία της ομάδας.

Ο Μπράουν δεν ήθελε έναν προπονητή με κριτήριο την ικανότητά του ή την εμπειρία του. Δεν ήθελε έναν προπονητή που μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του σε επιτυχίες. Ήθελε έναν μαύρο προπονητή. Αυτό ήταν το κριτήριό του. Και η ιστοσελίδα “Undefeated”, στην οποία παραχώρησε την επίμαχη συνέντευξη, δεν δίστασε να προβάλλει και στον τίτλο το συγκεκριμένο απόσπασμα, θεωρώντας -προφανώς- πως πρόκειται για… παράσημο για τον swingman των Κελτών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ξεκάθαρο: Πώς θα χαρακτηριζόταν ένας λευκός παίκτης του NBA, ο οποίος θα πίεζε τη διοίκηση της ομάδας του να προσλάβει έναν λευκό προπονητή, μόνο και μόνο επειδή είναι λευκός;

Το αν ο Ίμε Ουντόκα είναι καλός ή κακός προπονητής θα κριθεί στην πράξη. Το πρόβλημα -προφανώς- δεν είναι ο Ουντόκα, ο οποίος έχει όλες τις περγαμηνές για να αναλάβει μια ομάδα του NBA. Το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

Κάποιοι σίγουρα θα πουν πως “οι μαύροι προπονητές δεν παίρνουν ίδιες ευκαιρίες με λευκούς στο NBA, γι’ αυτό και ο Μπράουν πίεσε τους Σέλτικς να συνεργαστούν με έναν μαύρο”. Ας δούμε, λοιπόν, τι συνέβη στην πραγματικότητα στη φετινή offseason.

Οι ομάδες του NBA που έψαχναν προπονητή ήταν επτά. Πέντε από αυτές προτίμησαν να πάνε σε λύσεις τεχνικών που δεν είχαν προπονήσει ποτέ στο παρελθόν σε επίπεδο NBA.

Οι Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς προσέλαβαν τον Τσόνσεϊ Μπίλαπς, οι Ορλάντο Μάτζικ τον Τζαμάλ Μόσλεϊ, οι Ουάσινγκτον Γουίζαρντς τον Γουές Ανσέλντ Τζούνιορ, οι Νιου Ορλίνς Πέλικανς τον Γουίλι Γκριν και, τέλος, οι Μπόστον Σέλτικς τον Ίμε Ουντόκα.

Και οι πέντε “rookies” σε επίπεδο head coach ήταν μαύροι. Τέτοιος… ρατσισμός υπάρχει με τους μαύρους προπονητές στο NBA!

Οι πιθανότητες και οι πέντε να είναι άξιοι και να αποδειχθούν επιτυχημένοι είναι πολλές. Και η προσπάθεια του Μπράουν να παραστήσει τον ακτιβιστή παντελώς αχρείαστη.

Περισσότερα
Περισσότερα

Τέσσερις ομάδες της EuroLeague χτύπησαν την πόρτα του Μουσταφά Φαλ – Τα χρήματα που πρόσφεραν

Τις ομάδες της EuroLeague που προσέγγισαν τον Μουσταφά Φαλ το προηγούμενο διάστημα, αποκάλυψε ο Νίκος Ζέρβας μέσω του…
Total
0
Share