Δεν είμαι εγώ ρατσιστής, ο Νας είναι ένας άχρηστος λευκός

Ρατσισμός (ο) (ρα-τσι-σμός, γεν.-ού, πληθ. – ) [λόγ. < ιταλ. razzismo]· το μίσος ή ο φόβος για άτομα που ανήκουν σε φυλές διαφορετικές από τη δική μας, καθώς και η εχθρική ή και υποτιμητική στάση απέναντί τους, οι συστηματικοί περιορισμοί και οι διακρίσεις εις βάρος τους.

Αυτός είναι ένας από τους ορισμούς της λέξης “ρατσισμός” που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Διαβάζοντάς τον, αναρωτιέμαι αν όσοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως “ρατσιστική” την απόφαση της διοίκησης των Μπρούκλιν Νετς να προσλάβει ως πρώτο προπονητή τον Στιβ Νας, έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνουν ό,τι ακριβώς χρεώνουν στους ανθρώπους των Νεοϋορκέζων.

Ο Νας δεν είναι ούτε ουρανοκατέβατος, ούτε άγνωστος. Αγωνίστηκε στα παρκέ του NBA για 18 σεζόν, από το 1996 έως το 2014, περνώντας από Φοίνιξ Σανς, Ντάλας Μάβερικς και Λος Άντζελες Λέικερς. Κατέκτησε δύο βραβεία MVP, το 2005 και το 2006 ως παίκτης των “ήλιων”, συμμετείχε 8 φορές σε All-Star Game, συμπεριλήφθηκε 5 φορές στις καλύτερες πεντάδες της λίγκας και τερμάτισε πρώτος σε ασίστ σε ολόκληρο το NBA το 2005, το 2006, το 2007, το 2010 και το 2011.

Μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση εργάστηκε με απόλυτη επιτυχία ως σύμβουλος στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, οι οποίοι σε εκείνο το διάστημα κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή δύο φορές, το 2017 και το 2018. Εκείνη τη χρονιά έγινε και μέλος του Hall of Fame, όπως αναμενόταν.

Και έρχονται τώρα οι πολυδιαφημισμένοι αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, μεταξύ των οποίων και ο Στίβεν Σμιθ, να υποστηρίξουν ότι ένας άνθρωπος με αυτό το βιογραφικό πήρε τη δουλειά γιατί… είναι λευκός! Λένε μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν μια ομάδα που έχει στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Κέβιν Ντουράντ και ο Κάιρι Ίρβινγκ, και θέτει ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου να προσλαμβάνει για head coach τον Νας, ο οποίος “δεν έχει δουλέψει μέχρι στιγμής πουθενά ως πρώτος προπονητής”. Καταπληκτικό επιχείρημα.

Αλήθεια, ο μη λευκός Τάιρον Λου όταν αναβαθμίστηκε από assistant coach κατόπιν απόφασης των Κλίβελαντ Καβαλίερς τον Γενάρη του 2016 μετά την απόλυση του Ντέιβιντ Μπλατ, πού ακριβώς είχε δουλέψει ως πρώτος προπονητής;

Πουθενά. Ήταν βοηθός στους Μπόστον Σέλτικς και στους Λος Άντζελες Κλίπερς, πριν μετακομίσει στην ομάδα του Οχάιο το 2014. Τότε οι Καβς δεν διεκδικούσαν τίτλο; Δεν είχαν στο ρόστερ τους παίκτες όπως ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο Κέβιν Λαβ και -κατά διαβολική σύμπτωση- ο Κάιρι Ίρβινγκ; Ποια ήταν τότε η εμπειρία του Λου, ο οποίος οδήγησε λίγους μήνες αργότερα τους “ιππότες” στο πρώτο και μοναδικό -έως τώρα- πρωτάθλημα της ιστορίας τους;

Όσοι πατώντας πάνω σε χρόνια προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας, σε προκλητικές ή έκνομες συμπεριφορές αστυνομικών και σε ακραία ρητορική πολιτικών, επιχειρούν να απαξιώσουν προσωπικά τον 46χρονο τεχνικό, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι όσο ακραίος είναι αυτός που αποδοκιμάζει έναν μαύρο επειδή είναι μαύρος, άλλο τόσο ακραίος είναι εκείνος που αποδοκιμάζει έναν λευκό επειδή είναι λευκός.

Όταν βγαίνεις και υποστηρίζεις δημόσια ότι “αυτός πήρε τη δουλειά επειδή δεν είναι μαύρος”, ενώ γνωρίζεις πως α) πρόκειται για έναν επαγγελματία με τέτοια πορεία, και β) αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν δοθεί ευκαιρίες από ομάδες του NBA σε νέους ηλικιακά προπονητές ανεξαρτήτως φυλής, τότε δεν είσαι απλά προκατειλημμένος, αλλά επικίνδυνος.

Ο Στιβ Νας θα κριθεί από το έργο του στους Νετς ως εξαιρετικός, μέτριος ή κακός προπονητής – ουδείς, άλλωστε, γνωρίζει αν θα πετύχει. Όσοι σχολίασαν, όμως, την πρόσληψη του με κριτήριο το χρώμα του δέρματός του, είναι -και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως- άνθρωποι που επενδύουν στο μίσος.

Περισσότερα
Total
0
Share