Ρόουζ

Ποιο είναι το “ταβάνι” των φετινών Νικς;

Μετά από μια ακόμη μέτρια σεζόν, στην οποία έμειναν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά εκτός playoffs, οι Νικς ήταν μία από τις ομάδες που κινήθηκαν εντονότερα στο φετινό μεταγραφικό παζάρι. Στη Νέα Υόρκη έγινε γενικό… ρεκτιφιέ, αφού άλλαξαν σχεδόν τα 3/4 του περσινού ρόστερ.

Ο Άρον Αφλάλο συνεχίζει στους Σακραμέντο Κινγκς, ο Ρόμπιν Λόπεζ και ο Τζέριαν Γκράντ πήγαν “πακέτο” στους Μπουλς, ο Χοσέ Καλντερόν με ενδιάμεσο σταθμό το Σικάγο κατέληξε στους Λος Άντζελες Λέικερς, οι Λάνγκστον Γκάλογουεϊ και Ντέρικ Γουίλιαμς έφυγαν με προορισμό τη Νέα Ορλεάνη και το Μαϊάμι αντίστοιχα, σε ένα γερό -και αναγκαίο- “ξεσκαρτάρισμα”.

Πρόθεση του Φιλ Τζάκσον ήταν φυσικά η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού. Οι Νικς προέβησαν σε κινήσεις που αναμφισβήτητα προκάλεσαν αίσθηση και “τάραξαν τα νερά”. Είναι όμως αρκετές για να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα του “μεγάλου μήλου”;

“Όπλο” η… πόλη

Ένα από τα μεγαλύτερα και διαχρονικά πλεονεκτήματα των Νικς, είναι το γεγονός ότι εδρεύουν στη Νέα Υόρκη. Μπορεί πολλοί να υποβαθμίζουν τον συγκεκριμένο παράγοντα, ωστόσο για τους παίκτες του NBA και ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν φτάσει σε επίπεδο να μπορούν να επιλέξουν το πού θα συνεχίσουν την καριέρα τους, η πόλη στην οποία θα ζουν αποτελεί μείζον ζήτημα.

Σε συνδυασμό με τη βαριά φανέλα και με ένα πειστικό project, η ομάδα του Τζεφ Χόρνατσεκ θα μπορούσε να πείσει ακόμη και τα μεγαλύτερα ονόματα της λίγκας. Δυστυχώς όμως, αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη ούτε φέτος…

Ένας Ευρωπαίος γέννησε την ελπίδα

Εάν οι Νικς είχαν ένα κέρδος την περσινή χρονιά, αυτό ήταν αναμφισβήτητα ο Κρίσταπς Πορζίνγκις. Ο Λετονός φόργουορντ πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στη rookie σεζόν του και κατάφερε να αλλάξει το κλίμα στο Madison Square Garden, δίνοντας την αίσθηση πως είναι ικανός στο εγγύς μέλλον να πάρει τη σκυτάλη από τον Καρμέλο και να ηγηθεί της ομάδας.

Με δεδομένη την παρουσία του Πορζίνγκις, θα πίστευε κανείς ότι ο “Zen Master” θα προτιμούσε να στελεχώσει την ομάδα με νεαρούς σε ηλικία παίκτες, οι οποίοι θα αποτελούσαν τον πυρήνα των Νικς τα επόμενα χρόνια. Αντ’ αυτού ο πρώην προπονητής των Μπουλς και των Λέικερς, ακολούθησε τον ακριβώς αντίθετο δρόμο.

Βελτιωμένοι, αλλά με “ταβάνι”

Εάν συγκρίνει κανείς το περσινό με το φετινό ρόστερ της Νέας Υόρκης, θα διαπιστώσει πως είναι ποιοτικά αναβαθμισμένο. Το κακό με τις φετινές επιλογές, είναι πως πρόκειται για παίκτες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι είτε στάσιμοι στην καριέρα τους, είτε έχουν πτωτική πορεία και προσδοκούν την… “ανάσταση” για να φτάσουν στο σημείο που κάποτε βρέθηκαν.

Ο Ρόουζ πέρσι έκανε την πιο “γεμάτη” σεζόν του από πλευράς συμμετοχών μετά τους σοβαρούς τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν. Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως θα παραμείνει και φέτος υγιής, από στατιστικής άποψης είναι -δυστυχώς- ένας από τους χειρότερους βασικούς πόιντ γκαρντ στο πρωτάθλημα, με βάση πάντα τα περσινά του νούμερα.

Ο Νόα που επίσης είναι ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς, μετά την εξαιρετική παρουσία τη σεζόν 2013-14, έκανε μια τεράστια “βουτιά” πρόπερσι, για να φτάσει τελικά να έχει κάτι παραπάνω από 20 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο στους περσινούς Μπουλς, γεγονός που λέει πολλά για την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται την τελευταία διετία.

Όσο για τον Τζένινγκς που αποκτήθηκε για να έχει συμπληρωματικό ρόλο στη θέση “1” και να αγωνιστεί βασικός αν (ο μη γένοιτο) ο D-Rose αντιμετωπίσει εκ νέου προβλήματα, τις δύο τελευταίες σεζόν έχασε τη θέση του στους Πίστονς, μέχρι που εστάλη με ανταλλαγή στο Ορλάντο για να δίνει ανάσες στον… Έλφριντ Πέιτον.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Κόρντεϊ Λι είναι ένας αξιόπιστος ρολίστας, ενώ οι Γουίλι Ερνανγκόμες και Μιντάουγκας Κουζμίνσκας έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους, ωστόσο δεν μπορούν επ’ ουδενί ακόμη να θεωρηθούν παίκτες που θα πάρουν την ομάδα στις “πλάτες” τους.

Ο ρεαλιστικός στόχος

Η περσινή παρουσία του Πορζίνγκις που φέτος αναμένεται ακόμη καλύτερος, η αλλαγή προπονητή και κυρίως το γεγονός πως ο Καρμέλο πλέον πλαισιώθηκε από τους Ρόουζ και Νόα, αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες του ενθουσιασμού στις τάξεις των οπαδών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πράγματι, πρόκειται για μια νέα αρχή για τους Νικς, με μια ομάδα στα χαρτιά ανώτερη από την περσινή. Και η σεζόν θα πρέπει να θεωρηθεί επιτυχημένη, εάν το συγκρότημα του Φιλ Τζάκσον καταφέρει να κάνει το βήμα παραπάνω και να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην postseason μετά το 2013. Αυτός και μόνο αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος, με βάση τον οποίο θα γίνει το “ταμείο” την άνοιξη του ’17…

Περισσότερα
Περισσότερα

Οι προβλέψεις του Μπογκντάνοβιτς για τις ομάδες που θα πάνε στο Final Four – Βλέπει έκπληξη ο Σέρβος

Τις τέσσερις ομάδες της EuroLeague που θα δώσουν το “παρών” στο φετινό Final Four, κλήθηκε να επιλέξει ο…
Total
0
Share